Spoločnosť Toplínia rešpektuje ochranu vašich údajov
Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Bližšie informácie o súboroch cookies nájdete v sekcii webstránky: Cookies Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať. V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Chcem vedieť viac

Homocysteín

Malá aminokyselina v tele každého z nás, ale veľká významom. Je veľmi pravdepodobné, že ste o nej nikdy nepočuli. Pritom bola objavená už v roku 1932 a objavil ju Vincent Du Vigneaus, za ktorú získal Nobelovu cenu. Nazval ju toxickou aminokyselinou.

Prečo?

Jej vysoké hladiny môžu predstavovať v našom tele vysoké riziko ochorení srdca a ciev (ischemická choroba srdca, infarkt, ateroskleróza ...).

Poznáte už svoju hodnotu? NIE?

Je to jednoduché, zistíme ju odberom žilovej krvi. Vysoké hladiny homocysteínu sa podieľajú aj na vzniku ďalších ochorení, napr. Alzheimerovej choroby a demencií. Častokrát sa jej vysoké hladiny môžu prejavovať aj bolesťami hlavy, malátnosťou, problémami s trávením, dokonca zvýšeným krvným tlakom. Svoju hodnotu by mali poznať predovšetkým ľudia ohrození rizikovými faktormi na vznik srdcových a mozgových ochorení. Tieto rizikové faktory sa totiž nezratúvajú, ale násobia! Dobrou správou ale je, že jeho hodnota je výrazne ovplyvniteľná stravou a prechodom na zdravší životný štýl. Často nesprávne zloženie stravy, nedostatok vitamínov skupiny B a nadmerný príjem živočíšnych tukov sa podpisujú pod jeho vysokú hodnotu. A znova sme skončili pri strave! Pestrosť a dostatok makro živín a mikro živín znižujú hodnotu homocysteínu a vznik ochorení. Významnú úlohu zohráva homocysteín aj pri tvorbe vrások, preto skôr, ako si zaobstaráte drahé kozmetické preparáty, zistite si svoju hladinu.